top of page

FILTROWA

Projekt wnętrz

 CASE STUDY

Mieszkanie w starej kamienicy wymagało generalnego remontu. Największym wyzwaniem okazało się stworzenie dodatkowego pokoju oraz mała łazienka.

Jasne kolory, klasyczne materiały w nowoczesnej odsłonie oraz wymarzona wanna podniosły jakość korzystania z mieszkania.

MOJA ROLA

Główny projektant - pomysł, badania, projektowanie

PROBLEM

Powiększenie rodzinny oraz praca w domu były głównymi powodami do zmian układu funkcjonalnego 50 m2 mieszkania.

Pierwotnie mieszkanie o powierzchni 50 m2 składało się z dwóch pokoi, łazienki i kuchni.

Potrzebny był dodatkowy pokój aby rozdzielić funkcje dzienna, nocną oraz biurową. 

Praca w domu zaczyna być normą w związku z czym warto jest rozdzielić przestrzeń pracy od strefy odpoczynku/ regeneracji.

Pojawił się pomysł aby wydzielić z dużego 23 m2 salonu sypialnię natomiast część biurową przenieść do istniejącego pokoju.

Sypialnia jest wykorzystywana głównie w nocy więc światło dzienne nie jest konieczne.

Aby nie zaburzać odczuwania zmian pór dnia zastosowano przeszklenia w sypialni dzięki czemu światło dzienne dociera do nowego pomieszczenia.

Nowa kubatura spowodowała pojawienie się dodatkowych ścian idealnych do zawieszenia obrazów lub zdjęć rodzinnych.

Mieszkanie zostało zakupione z łazienką wykończoną starymi płytkami w odcieniach brązu, z prysznicem, bez odpowiedniej powierzchni do przechowywania. Nowy projekt umożliwił wstawienie wanny oraz dodatkowych szaf w których mieszczą się potrzebne akcesoria łazienkowe.

Klasyczne stonowane kolory w zestawieniu ze złotą armaturą nadały wnętrzu ponadczasowy styl. Duże lustro dodatkowo optycznie powiększa pomieszczenie.

bottom of page